INGATLAN PIACI HÍREK AKTUALITÁSOK

INGATLAN PIACI HÍREK AKTUALITÁSOK

Friss számok! - Az elmúlt 15 év legdurvább áremelkedése zajlott le a lakáspiacon az év első felében

Forrás: https://www.portfolio.hu/ingatlan/20221012/friss-szamok-az-elmult-15-ev-legdurvabb-aremelkedese-zajlott-le-a-lakaspiacon-az-ev-elso-feleben-572549?utm_source=portfolio&utm_medium=mail&utm_campaign=hirlevel_ingatlan

2022.10.12.

Ez a cikk a Net Média Zrt. tulajdona. Minden jog fenntartva.

Megjelent a KSH legújabb, 2022 második negyedévére vonatkozó előzetes lakásárindexe, ami alapján - évek óta tartó szkeptikus "elemzői" hangok a lakásárakkal kapcsolatban ide, háború és bizonytalanság oda - az első negyedévhez képest 5,2 százalékkal emelkedtek az országos lakásárak. Fontos hangsúlyozni, hogy ez egyelőre egy előzetes érték, a később beérkező adatok feldolgozása után még lehetnek benne változások. Ami az éves drágulást illeti, 2021 és 2022 második negyedéve között 22,8 százalékkal 

A 2021-es lassulást követően úgy tűnik, 2022 első felében további, jelentős áremelkedés ment végbe a hazai lakásárakban. A KSH legfrissebb, előzetes adatai szerint éves szinten 22,8, egy negyedév alatt pedig 5,2 százalékos volt a drágulás.

Ez a cikk a Net Média Zrt. tulajdona. Minden jog fenntartva.

Az intenzívebb áremelkedés feltehetően annak volt köszönhető, hogy a háború és az azzal járó bizonytalanabb gazdasági környezet elől több befektető is a lakáspiacon keresett menedéket, másrészt tavasszal még az egyre magasabb kamatok miatt előremenekülő saját célú vásárlások is erősítették a keresletet. Emellett elmondható, hogy míg a korábbi években vagy Budapesten, vagy vidéken volt kiugró a drágulás, így az országos átlagot valamelyik mindig lejjebb húzta, addig a mostani időszakban vidéken és a fővárosban egyaránt jelentős volt az áremelkedés.

Érdemes megnézni, hogyan alakult a használt és az új lakások árváltozása az előző években. Jól látszik, hogy 2020 óta az új lakások ára jelentősen nagyobb mértékben emelkedett mint a használtaké, és ebben csak az idei év hozott közeledést. Az előttünk álló időszakban ugyanakkor a rezsiköltségek emelkedése és a szűkülő kínálat a kereslet csökkenése mellett is újra az új lakások árát emelheti jobban.

Ha negyedévente nézzük az aktuális éves áremelkedéseket, szintén kijön a különbség. Míg a használt lakások ára 2020-ban minimálisan emelkedett csak tovább, addig az új lakásoknál 2018 óta szinte soha nem ment 10 százalék alá az éves növekedés, sőt, 2021 végén a 25 százalékot közelítette.

Ahogy korábban mondtuk, az adatfeldolgozás miatt a számokban még lehetnek később változások, így érdemes lesz megnézni a legközelebbi frissítést, akárcsak az MNB novemberben érkező adatait, ami együtt még pontosabb képet ad majd a piac alakulásáról. Kíváncsian várjuk a folytatást és azt, hogy a harmadik negyedév visszaeső kereslete miként fog megjelenni az árakban.

Címlapkép forrása: Getty Images